Devils horns


Yeah! You rock!

Toto gesto se dostalo do podvědomí mnoha fanoušků tvrdé hudby jako symbol metalu a rocku. Když je zábava v plném proudu a dostáváte se do varu, signalizováním ďáblových rohů to dáváte vědět celému okolí.
Signalizování rohů má základ v řecké mytologii. Byl to právě Minotaurus - křížený člověk a býk, který dal vzniknout zvednutému ukazováku a malíčku. Tato báj se dále rozšířila do ostatních kultur a to dalo vzniknout dnešní podobě. Například v Itálii a všeobecně ve Středozemí má toto gesto zvednuté nad něčí hlavou znamenat, že je paroháč.

Já se však budu zabývat, co jak se to dostalo do muziky.

Možná mnoho lidí překvapím, ale jako první použíl toto gesto John Lennon. No John Lennon přímo ne, ale na coveru desky Beatlsáků se objevuje kreslený John, který ukazuje za zády nad hlavou Paul McCartneymu devils horns. Podle oficiálních informací to má znamenat, že má Paula rád, ale vzhledem k jejich vzájemné nevraživosti bych se přikláněl k mírnému dvojsmyslu...

Yellow Submarine

Skutečnému prosazení však dochází až v 70. letech. Jsou dva aspiranti, kteří se donedávna hlásili i k tomu, že rohy vymysleli. Prvním je můj oblíbenec, jeden z nejlepších zpěváků rockové scény, nezapomenutelný Ronnie James Dio. Během odchodu Ozzyho z Black Sabbathu, se zbylí členové obrátili na Ronnieho. Fanoušci se obávali zhoršení kvality, ale museli objektivně přiznat, že je Dio mnohem kvalitnějším zpěvákem, co se týče technické stránky věci. Se Sabbathama natočil velmi úspěšné albu Heaven and hell. Při tůrné začal používat ďáblovy rohy. začal být s nimi spojován a stali se vlastně jeho obchodní značkou. Věcí, se kterou si ho lidé spojovali.

Ronnie James Dio

Další výraznou osobností hudební scény, který přišel s tvrzením, že rohy jsou jeho vynálezem je Kissák Gene Simmons. Tento basák držel při hře trsátko v sevření palce, prostředníku a prsteníku. Když chtěl tedy zvednout ruku a neměl kam odložit trsátko, narovnal ukazovák a malíček, a tím vznikly rohy.

Gene Simmons

Je však jedno, kdo rohy vynalezl nebo kdo je začal jako první používat. Důležitý je ten pocit svobody a nesvázanosti, který doprovází zvednutá ruha se vztyčenými prsty. Je to ten pocit, kdy se chcete zbláznit a vyletět z kůže v jeden moment, kdy chcete, aby tato chvíle trvala do nekonečna. Chvíle, kdy se rockuje, kytary budou hrát a zem se otřásat! Yeah!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

moc pěkně napsané :) fandím ti v psaní blogu :)